Op 26 mei a.s. stelt Carina van der Walt Parys-Suite, een op haar Parys Etudes geïnspireerde animatiefilm van Diek Grobler, aan ons voor. Onder EVENEMENTEN vindt u meer informatie.

Parys-Suite is een op gedichten van Carina van der Walt geïnspireerde animatiefilm

van Diek Grobler.

 

Van der Walt schreef in haar moedertaal, het Afrikaans, tien gedichten voor Parys Etudes – een kunstenaarsboek dat zij samen met animatiefilmer Diek Grobler maakte. Het gaat over de levens van vrouwen die een rol in de Franse geschiedenis hebben gespeeld.  Daarvan koos Grobler de gedichten Piaf en Amon L’isa voor zijn korte animatiefilm Parys Suite.

 

 Diek Grobler verbleef in 2016 en 2017 in de Cité Internationale des Arts te Parijs. Tijdens zijn verblijf maakte hij de demonstraties mee, die bekend werden als Nuit Debout.

De avonden op de Place de la République trokken veel media-aandacht. Hij vroeg aan Van der Walt om er een gedicht over te schrijven voor zijn overzicht van Parijs. Het werd het gedicht nagwaak.

 

Parys Suite (13 min.) is een animatiefilm in vijf bewegingen met een maatschappelijk geëngageerd crescendo in nagwaak. Vanuit beider verschillend perspectief vertellen deze Zuid-Afrikanen hun beleving. De drie verfilmde gedichten zijn vertaald in het Frans en het Engels. De gedichten, vertalingen en film zullen in samenhang tot elkaar gepresenteerd worden.

 

 

Curator Anne-Greth Erasmus schreef over Parys Suite en Parys Etudes in de Breytenbach Galerie tijdens de Tuin van Digters op 14 – 15 september 2018 (Wellington, Zuid-Afrika) aan Diek Grobler:

 

“Ek wil jou en Carina uit my hart uit bedank vir een van die ongelooflikste uitstalling. Nog nooit het ’n uitstalling so lank geloop hier by ons nie! Ons kon en kan steeds nie glo hoeveel mense steeds die uitstalling besoek nie. Hier was al selfs Russe wat teruggekeer het en soveel mense het na die dvd gekyk. Baie dankie! (Die finale jaar kunsstudente doen tans ’n hele werkstuk oor die uitstalling.)”

 

 

 

 

 

 

Omdat deze presentatie bij Man in de Maan door problemen buiten onze macht niet gesubsidieerd wordt, zullen er ter bekostiging ervan postkaarten, een leporello en een kunstenaarsboek te koop worden aangeboden.

 

 

Voordracht door de vertalers: Gino … (Engels) en Theo Rikken (Frans)

Carina van der Walt

 • behaalde een Masters in Afrikaanstalige en Nederlandse Letterkunde aan Tilburg University en Noordwest Universiteit in Potchefstroom, ZA
 • woont sinds 2007 in Tilburg, Nederland
 • debuteerde als dichter in Nuwe Stemme 5 (2013, Tafelberg, Kaapstad)
 • publicaties in Brabant Literair, ambrozijn, BALLUSTRADA, Liter, Hollands Maandblad, Literator, Stilet en op de websitesnl en versindaba.nl
 • Amalgaam (2015, Uitgeverij IJzer, Utrecht) tweetalige dichtbundel samen met Willy Martin.
 • Parys Etudes (2018) kunstenaarsboek samen met Diek Grobler

 

 

 

 

 

 

Diek Grobler

 • behaalde een Masters in Fine Arts aan de Universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg
 • woont in Pretoria, Zuid-Afrika
 • 2007 Agenda (7 min.) winnaar van de Zuid-Afrikaanse Film en Televisie; toekenning  voor beste animatie in een korte film
 • 2008 Het Vogeltjes ABC (6 min.)  (1) beste animatiefilm voor kinderen bij het Internationale Animatiefestival, Iran  (2) KROK Internationale Animatiefestival, Oekraïne  (3) Tindirindis Internationale Animatiefestival, Litouwen
 • 2013-2017 Please Frog, just one sip (12 min.) speciale toekenning  Internationale Animatiefestival Hiroshima
 • 2018 Mon Pays / My Country (3 min.) short listed (1) Weimar Poetry-film award, Duitsland    (2) O’Beal Poetry-film award in Cork, Ierland
 • 2018 Parys Suite (13 min.) samen met Carina van der Walt

 

Parys Suite trailer op vimeo,  Diek Grobler

 

https://vimeo.com/289128297?fbclid=IwAR1gk8ILew0OJ2k0y1BK0bKrJRzgOhVQ9PQQv14