Gedichtendag (januari 2019).

Korte toelichting: de bezoekers worden uitgenodigd om een favoriet gedicht (geen eigen werk) voor te dragen. Met randprogramma muziek en zang.

 

Water

Een middag met de dichters Emma Crebolder en Ben Zwaal. Zij worden geïnterviewd over hun pas verschenen werk waarin het thema ‘Water’ als verbindende factor kan worden gezien.

 

’T Sneeuwt

Op verzoek van enige zorginstellingen waaronder de Eindhovense zorginstelling Dommelhoef stelde een schrijverscollectief in steeds wisselende samenstelling [Kreek Daey Ouwens, Erik De Smedt en Theo Rikken] een programma met eigen teksten en teksten van andere dichters [o.a. Bloem, Gorter, Kemp, Herberghs, Morriën] rond het thema ‘Vergankelijkheid’ samen. Man in de Maan wil dit programma ook graag aan een groter publiek aanbieden.

In 2016 en 2017 presenteerde het schrijverscollectief [Kreek Daey Ouwens, Emma Crebolder, Annelie David, Carina van der Walt en Theo Rikken] in  een tiental zorginstellingen het programma Geur van de Hemel dat als belangrijkste doel had de vroegste herinneringen bij de bewoners van de zorginstellingen op te roepen. Getuige de recensies in verschillende kranten en tijdschriften beantwoordde dit programma aan een grote behoefte.

De titel van het in 2019 uit te voeren programma is ’T Sneeuwt naar een gedicht van Hans Faverey

Het sneeuwt

maar het sneeuwt niet meer.
Toen het begon te sneeuwen
ben ik naar het raam gelopen;

heb ik mij verloren gelopen.

In die tijd ongeveer,

vlak voor de sneeuw weer
begon te vallen, grote, steeds
langzamere vlokken in,
moet het opgehouden zijn

ook met sneeuwen.

 

 

Vrijhaven

Vrijhaven is een bijzonder Vlaams dichterscollectief dat bestaat uit Ann Cael, Kenny Callens en Peter Holvoet-Hanssen (tevens redacteur). De drie werken al jaren samen en laten zich voor hun poëzie inspireren door alles wat zich in hun omgeving afspeelt. Vrijhaven schrijft en werkt steeds toe naar een presentatie, voorstelling en/of een publicatie. Voor het trio is poëzie een laatste bastion van vrijheid.

De dichters van Vrijhaven werden bij elkaar gebracht door Vzw Wit.h uit Kortrijk en De Figuranten uit Menen, twee sociaal-artistieke organisaties die respectievelijk samenwerkingen opzetten tussen artiesten en kunstenaars met een beperking enerzijds en artiesten en maatschappelijk kwetsbare mensen anderzijds.

In 2017 bezetten zij als ‘levend kunstwerk’ een locatie op de Poëziezomer van Watou met hun concept Watoo Tattoo Sweatshop en speelden ze er bovendien twee keer op Zomerzinnen.

Voor een video-impressie, zie: http://www.defiguranten.be/portfolio/vrijhaven/

 

 

 

Voor een vluchteling kunnen muziek en poëzie een verlichting – een verbinding zijn.

Een middag met en door mensen die hun land hebben moeten verlaten.

In deze middag staan poëzie en muziek centraal. Daarvoor nodigden we de schrijver Rodaan Al Galidi en de in ons land verblijvende zanger Najib Cherradi [maakte een geweldige indruk tijdens de voorstelling Zand, geschreven door Jan van den Berg] uit. Daarnaast geven we in ons land verblijvende ‘vluchtelingen’ de gelegenheid om door middel van hun lievelingsgedichten hun verhaal te vertellen. Ook nodigen we ‘vluchtelingen’ uit gerechten uit hun cultuur te bereiden.