Kreek Daey Ouwens is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Poëzie 2023. Uit de poëzie die verscheen in de periode tussen 2019 en 2022 verkoos de jury haar bundel Guillaume.

Marlou De Bont wint met haar proefschrift (over sentimentalisme in romans van Hendrik Conscience) de KANTL-prijs voor Literatuurstudie.

De prijzen van de KANTL hebben een waarde van 5.000 euro.

Over de Prijs van de KANTL voor Poëzie

De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, essay, poëzie en kinder- en jeugdliteratuur. Voor de KANTL-prijs van 2023 kwamen alle poëziebundels uit de periode tussen 2019 en 2022 in aanmerking. De jury koos voor Guillaume, een bundel van Kreek Daey Ouwens (Wereldbibliotheek, 2020).

Kreek Daey Ouwens (1942) is een Nederlandse schrijver en dichter. Ze debuteerde pas op 44-jarige leeftijd met een verhaal in Hollands Maandblad en publiceert sindsdien bundels die bestaan uit een afwisseling van verhaalfragmenten en gedichtencycli.

In haar bundel Guillaume zet Daey Ouwens met weinig woorden een complex en aangrijpend portret van haar broer neer, dat de lezer diep raakt en tot nadenken stemt. De KANTL-jury wist het gevoel voor dosering, de doordachte taal en de geloofwaardigheid van de perspectieven in deze bundel zeer te waarderen. Ze verkoos daarom Guillaume te bekronen boven recent werk van Frank KeizerSasja Janssen en Maria Barnas, die ook voor de prijs genomineerd waren met belangwekkende, ernstige en goed gestructureerde bundels.

Vorige laureaten van de KANTL-prijs voor poëzie waren Ester Naomi Perquin, Leonard Nolens, Leo Vroman en Gerrit Kouwenaar.

Over de Prijs van de KANTL voor Literatuurstudie

Naast haar literaire prijs reikt de KANTL ook elk jaar een wetenschappelijke prijs uit. Dit jaar is dat een prijs voor literatuurstudie. Marlou De Bont is de laureaat van 2023. Ze ontvangt de prijs voor Een zoete ontroering van medelyden. Sentimentalisme in Hendrik Consciences zedenromans (Universität Wien/Universiteit Antwerpen, 2021), een overtuigend en helder gestructureerd proefschrift waarin Consciences zedenromans op een vernieuwende, historiserende manier en vanuit internationaal perspectief worden benaderd.

Over de KANTL

Het doel van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) is de studie, de beoefening en de bevordering van de Nederlandse taal en letteren. De KANTL organiseert culturele en wetenschappelijke evenementen, geeft monografieën en een tijdschrift uit en kent allerlei prijzen toe. Een bijzondere plek in de werking van de KANTL wordt ingenomen door de promotie van de literaire canon. Zie ook www.kantl.be

Over de prijsuitreiking

De laureaten ontvangen hun prijzen in het Huis van Oombergen in Gent op 18 oktober 2023. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal schrijver en Academielid Stefan Hertmans een lezing geven met als titel ‘Hoop als principe’.