Event Details

  • Date:
  • Categories:

 

Stichting Man in de Maan heeft de dichters Emma Crebolder, Annelie David, Kreek Daey Ouwens, vertaler Theo Rikken*, Wanderwelle, het muziekduo Alexander Bartels en Phil van Dulm, en beeldmaker Ineke van Doorn bijeengebracht om een interdisciplinaire voorstelling te maken over grootmoederschap.

Nu emancipatie in de samenleving op ieders netvlies staat, willen wij de onderbelichte rol van grootmoeders onder de aandacht brengen.

Wie zijn deze vrouwen, deze stille krachten? Hoe beïnvloeden zij ons?

De dichters – zelf grootmoeders – gaan daarbij te rade bij hun eigen grootmoeders. De verhalen van deze grootmoeders geven ons ervaringen van nabijheid, verbinding en betekenis. Zij zijn het houvast in tijden van grote onzekerheid en ingrijpende veranderingen. Zij zijn de toeverlaat voor hun kinderen, maar vooral voor hun kleinkinderen. Zij verzekeren rust, kalmte, betrouwbaarheid, stabiliteit en  geborgenheid die zo waardevol geacht worden voor het groot worden en het welzijn van de mens. In hun tijd waren er oorlogen en rampen zoals er ook op dit moment rampen en oorlogen zijn. Vele families waren toen net als nu op de vlucht. Ondanks alles hebben deze vrouwen zich en hun families overeind weten te houden. Zij zijn het dak van het huis dat wij familie noemen. Door hun inleving in de wereld van hun kleinkinderen kunnen deze zich wijsheid, ervaring en intuïtie eigen maken. Bittere noodzaak – vinden wij – in een wereld waarin opnieuw onderdrukking, ongelijkheid en geweld hand in hand gaan.

 

* (vertaalde fragmenten uit het theaterstuk Vos Mères! van de Franse auteur en theatermaakster Lili Fevre)

 

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door